Hallo, laat ik me eerst even kort voorstellen, mijn naam is Eric Gouda @mail. Al vele jaren is het zaaien van Tillandsia's een uitdaging voor me. Het startte rond 1975 met de meest algemene soorten, maar al gauw kwam ook van minder algemene soorten zaad beschikbaar en ging ik me toeleggen op kleinere aantallen van zo veel mogelijk soorten. Door de jaren heen heb ik mijn eigen systeem (klik hier om te bekijken) ontwikkeld.

De meeste Tillandsia soorten zijn echt trage groeiers en onder mijn omstandigheden, met weinig bemesting, duurt het al gauw 15 tot 20 jaar of langer voordat ze bloei baar zijn (afhankelijk van hoe groot ze moeten worden). Het is mogelijk om veel soorten te kweken met relatief weinig ruimte, echter ook al groeien ze langzaam, op den duur wordt ruimte toch een probleem, vooral omdat ik in het begin veel te veel van een soort gezaaid heb. Nu beperk ik mij meestal tot zo'n 50 zaden, waarvan het kiemingspercentage enorm varieert, afhankelijk van de ouderdom en conditie van het zaad.
Let op, er zijn vaak goedkope stekjes te koop uit Guatemala, echter deze komen uit de natuur (niet vermeerderd) en zijn niet altijd even gemakkelijk aan de groei te krijgen, dit geld ook voor Tillandsia usneoides of wel 'Spanish mos' die in zakjes in tuincentra te verkrijgen zijn.

T.albertia gif
Tillandsia albertiana

Halfwas plantjes (min. 10 - 15 jaar oud) zijn normaal € 4 a 5 per stuk, tenzij ze schaars of zeldzaam zijn. Van sommige soorten zijn bolletjes van meerdere volwassen planten beschikbar. Minimale bestelling is € 25,- Verzenkosten binnen Nederland is € 6.75, betaling via Paypal mogelijk (betaal als vriend), maar liever overmaken. Planten worden standaard per pakketpost (Track & Trace) verzonden.

Er zijn twee prijslijsten, onderstaande lijst met halfwas of grotere zaailingen, zie ook de afbeeldingen pagina van de plantjes, en de z.g.n. 'surplus' lijst, waar beschikbare collectie planten worden aangeboden. Om onderstaande prijslijst te downloaden klik hier.

Tillandsia (Prijslijst halfwas/grotere zaailingen) 31-07-2020

'Dutch Star'9T.aeranthos x argentina volwassen
'Cotton Candy'9volwassen
'Rocket'5velutina x harrisii leuke nieuwe hybride
aeranthos4/6klein/groot
aeranthos cluster XL10cluster 3 volwassen planten
albertiana6
albida4
argentina4cluster
baileyi (vivipara)5heeft scheuten in bloeiwijze
bergeri10cluster 3 volwassen planten
brachycaulos4/6klein/groot
butzii4
caerulea4
capillaris4
capillaris Tarija5.5mooie grove vorm
cardenasii8
chiapensis9/15klein/groter
comarapaensis5.5
crocata5/8klein/bloeibaar
didisticha4/6klein/groter
dura6
edithae5/8klein/bloeibaar
fasciculata5.5nieuw zilvere vorm
flavoviolacea4/7klein/groot, nieuwe soort 2020 van Mexico, Potosi, Zaragoza
funckiana5.5
geminiflora4/7klein/groot
ionantha4
ionantha var. stricta5.5
ionantha 'Handgranate'7grote vorm kleurt geheel rood
ionantha10cluster 3-4 volwassen planten
ixioides5/7klein/groot
juncea4
kammii4
lepidosepala7nieuw
loliacea4miniatuur
magnusiana4
mallemontii6
melanocrater4
neglecta x tenuifolia4
neglecta5.5
neglecta red6donker rood/zwarte vorm
paleacea5.5nieuw
plagiotropica5.5
pueblensis5/7klein/bloeibaar
recurvifolia5.5
rectangula7nieuw Bolivia
reichenbachii5.5nieuw
schiedeana4/6klein/groot
setacea7
streptocarpa5.5
stricta4
tectorum7/9klein/groter
tenuifolia4/6klein/bloeibaar Suriname vorm
tenuifolia var. nigrifolia8donker rood/zwarte vorm, schaars
tenuifolia blue7licht blauwe bloemen
usneoides6/15vorm die het goed in huis doet
xiphioides5.5

Tillandsia Lijm: Hoewel Tillandsia's goed met Bison Kit/Tix te lijmen zijn, is dat in een vochtige omgeving vaak toch problematisch. Hiervoor hebben we een speciale door vocht uithardende snelle lijm, die voor zover ik weet niet in Nederland te koop is.

Tillandsia Voeding: ook kunnen we speciale uitgebalanceerde Tillandsia voeding leveren met bijbehorende docering instructie. Dit is in tegenstelling tot wat je in een tuincentrum koopt (waarvan je echt niet weet wat je koopt), een hoogwaardige N+P+K +Mg (>60%) meststof die speciaal voor Tillandsia is uitgebalanceerd. Deze planten hebben nl. een hoge K(kalium) en lage P(fosfaat) behoefte en hebben ook Magnesium nodig. Dit soort voeding is meestal niet in de speciaal zaak verkrijgbaar, alleen voor de tuinbouw die niet aan particulieren leveren. Informeer hier gerust naar.

Zaden zijn beschikbaar via de Bromelia Contact Groep. Kijk ook eens op de Encyclopedia of Bromeliads

Updated: June 2020 . Visitor count (started Feb.2014):